Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

Rugslag zwemmen

De rugslag voor het deel-A van het Zwem-ABC mag worden uitgevoerd op een niveau voor beginners en hoeft dus niet perfect te zijn. Ga terug (...)

De rugslag voor het deel-A van het Zwem-ABC mag worden uitgevoerd op een niveau voor beginners. Maar wat verstaan we hier nu precies onder? Drie uitgangspunten zijn belangrijk:

De ligging van het lichaam in het water dient horizontaal te zijn. Het hoofd moet in het water blijven, de buik dient nabij het wateroppervlak te zijn en de voeten idem. Dit is al geoefend bij het leren drijven.

De armen dienen na passief naast het lichaam te blijven en mogen worden benut om het evenwicht te bewaren en te corrigeren. Mee zwemmen mag niet maar de handen hoeven niet in de zijde te worden gehouden.

De benen dienen na iedere slag in gestrekte stand even te rusten. De ademhaling moet synchroon lopen met het zwemritme. De startpositie voor een zwemslag is de volledig gestrekte ligging op de buik waarbij het hoofd in het water blijft. Belangrijk is dat na iedere slag een duidelijk rustmoment is te zien van minimaal één tel maar bij voorkeur drie tellen. Het inademen gebeurt op het moment dat de knieën worden gebogen, het uitblazen wordt gedaan tijdens het uitdrijven na het voltooien van de zwemslag.

Officieel noemen we dit de enkelvoudige rugslag maar we laten het voorvoegsel veelal weg. Met enkelvoudig wordt bedoeld dat alleen de benen mogen zwemmen en de armen geen zwembeweging mogen maken. Zodra de armen mee doen spreken we van een meervoudige of samengestelde rurugslaggslag. Enkelvoudige rugslag dient rustig te worden uitgevoerd. Na iedere beenbeweging volgt een uitdrijfmoment van enkele tellen. Maar voordat u kunt starten met de rugslag dient eerst het drijven goed te worden beheerst. En dit vergt weer ademhalingsoefeningen. Zie hier, de eerste beginselen van het leren zwemmen.

Ga terug naar de homepage van ZwemConsult Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar onderwater Start e-zwemles

update: 11-09-2017