Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

Rugcrawltechniek

De rugcrawl voor het deel-A van het Zwem-ABC mag worden uitgevoerd op een niveau voor beginners en hoeft dus niet perfect te zijn. Ga terug (...)

De rugcrawl voor het deel-A van het Zwem-ABC mag worden uitgevoerd op een niveau voor beginners. Maar wat verstaan we hier nu precies onder? Drie uitgangspunten zijn belangrijk:

De ligging van het lichaam in het water dient horizontaal te zijn. Het hoofd moet in het water blijven, de buik dient nabij het wateroppervlak te zijn en de voeten idem. Dit is al plaatje rugcrawl beweginggeoefend bij het leren drijven.

De armen dienen continue te bewegen zonder rustmoment. Als de ene arm voor het hoofd is dient de andere arm naast het lichaam te zijn. Het is niet noodzakelijk dat de armen uit het water komen bij de voorwaartse beweging. Het mag wel maar hoeft dus niet. Uitgangspunt is dat beide armen rondjes draaien zoals een molentje.

De benen dienen op- en neer te bewegen. Een trappelbeweging dus! Hierbij dienen de knieën vlak bij elkaar te blijven. Hiermee wordt bedoeld dat het sterk buigen van de knieën niet is toegestaan en ook dat de benen niet ver uit elkaar mogen gaan zoals bij de schoolslag gebeurt. Trappelen is dus goed, fietsen niet.

Wat absoluut niet hoeft, het mag natuurlijk wel, is ademhalen tijdens de zwemproef. De zwemafstand voor het deel-A bedraagt vijf meter. Een jong kind kan deze afstand in één ademteug afleggen. Zie hier de noodzaak van het tellen in de beginfase van deze lesmethodiek. Het is natuurlijk wel toegestaan om adem te halen maar dit verstoort het drijfvermogen dus doen we het als uitgangspunt niet, gelijk de borstcrawl.

Ga terug naar de homepage van ZwemConsult Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar schoolslag Start e-zwemles

update: 11-09-2017