Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

Onderwater zwemmen

Drie meter onder water zwemmen en door het gat van het duikscherm gaan is slechts een examenproef maar niet het doel! Ga terug (...)

Neem nota: het drie meter onder water zwemmen en door het gat gaan van het duikscherm is slechts een proef tijdens het zwemexamen maar niet het doel!

Stel de volgende situatie voor: uw kind springt of duikt in het diepe bad maar komt onder een speelelement zoals een mat of vlot omhoog en stoot het hoofd. Het opleidingsdoel van het Zwem-ABC is juist op deze situatie gericht. Uw kind dient dan min of meer vanzelfsprekend met de ogen open om zich heen te kijken en te zoeken naar een uitweg. En die is er door een stukje opzij te zwemmen. De proef tijdens het zwemexamen is bedoeld om in te schatten of deze bekwaamheid voldoende wordt beheerst.

Bij het te water gaan met een sprong of duik dient uw kind voldoende diep onder water te gaan. De ogen dienen volledig open te zijn waarbij de examinator zal lijken of het kind naar het gat zoekt. Zodra het kind door het gat komt kijkt de examinator of naar boven wordt gekeken tijdens het omhoog komen.

Tijdens de zwemlessen wordt het onder water zwemmen en onder water oriënteren zeer uitgebreid geoefend. Daarom worden de hurkrol en schroefbeweging al tijdens het leren drijven toegevoegd. Maar ook het vooruit duiken als een dolfijntje en het opduiken van ringen en andere speeltjes vormen hiervoor een basis. Bij de borstcrawl is dit ook een ingebouwd onderdeel omdat de zwemrichting met geopende ogen onder water moet worden gezocht. Onder water durven zijn zonder angst vormt de kern van het Zwem-ABC.

Ga terug naar de homepage van ZwemConsult Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga terug naar de homepage van e-zwemles Start e-zwemles

update: 11-09-2017