Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

Behendigheid in het water

Zodra uw kind kan drijven worden behendigheidsvormen toegevoegd zoals keren, hurkrollen en schroefbeweging. Ga terug (...)

Zodra uw kind kan drijven op de buik en rug worden diverse behendigheidsvormen toegevoegd zoals keren, het maken van hurkrollen en de schroefbeweging.
Bij het gaan staan vanuit de ligging op de buik is het belangrijk dat de juiste beweging wordt aangeleerd. De natuurlijke reactie is om de handen op de grond te zetten maar dat lukt niet in het water. Wat wel lukt, is de knieën onder de buik trekken in de hurkhouding waardoor de voeten naar de bodem zakken. Indien de knieën bij de buik worden gehouden is het ook mogelijk om van de buikligging via de hurkhouding naar de rugligging te draaien. Deze beweging dient zo spoedig mogelijk te worden aangeleerd omdat het uw kind een gevoel van veiligheid geeft.
Liggend op de rug dient deze hurkhouding eveneens te worden aangeleerd. Zodra de knieën worden opgetrokken naar een hurkhouding zakken de billen naar beneden. Let wel op de houding van de rug. In de beginfase van de lessen zal uw kind nog angstig zijn om het gezicht spontaan in het water te doen. Bij het optrekken van de knieën zal uw kind de rug hol trekken om zo het gezicht droog te houden. Hierdoor zakken de billen wel naar de bodem maar lukt het niet goed om te gaan staan. Dat lukt alleen als ook het hoofd wordt opgetild.
Bij de hurkrol voorwaarts en achterwaarts dient dus zo snel als mogelijk te worden bijgebracht dat de neus in de richting van de knieën wordt bewogen. Het lichaam zal dan sneller voorover en achterover rollen.
Een derde belangrijke beweging is het draaien van een schroef. Liggend op de rug wordt een arm met een flinke zwaai over de buik geworpen. Hierdoor krijgt het lichaam als het ware een zetje zodat het lichaam van de rug naar de buik draait. Dit dient zowel linksom als rechtsom te worden geoefend. Van de rug naar de buik is de eerste oefening. Na enige gewenning kan ook de schroef van de buik naar de rugligging worden toegevoegd.
In de latere fase van de zwemlessen zullen de hurk- en schroefbeweging ook volledig onder water worden toegevoegd.

Ga terug naar de homepage van ZwemConsult Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar voortbewegen Start e-zwemles

update: 11-09-2017