Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

Kies het juiste zwemwater voor e-zwemles

De overzichtelijkheid, diepte en watertemperatuur spelen een belangrijke rol voor een goede start van de zwemlessen. Kies dus het juiste zwemwater. Ga terug (...)

Indien u beschikt over een privébad kunt u hierin de eerste lessen verzorgen. Maar al snel zullen de vorderingen van uw kind de behoefte aan een groter bassin doen groeien. In de volgende tekst wordt meer informatie verstrekt over het maken van een juiste keuze bij openbare zwembaden.
Kies het juiste zwemwater. Ruw water zoals de zee of langs de oever van een meer is niet echt geschikt. In ieder geval dient het water doorzichtig te zijn tot de bodem zodat u alles goed kunt overzien. Ondoorzichtig water is dus uitgesloten, hoe gezond die algen ook mogen zijn. De temperatuur van het water is ook een belangrijke factor. Bij temperaturen onder de twintig graden treedt al snel onderkoeling op en het is niet echt plezierig voor de eerste natte kennismaking. Op uitzonderingen na is natuurlijk buitenwater dus ongeschikt voor uw doel.
Zwembaden bestaan in vele soorten en maten. De meest simpele vorm is het opblaasbare bad in uw achtertuin. De eerste start kan hierin zeker worden gemaakt. Een stapje verder is het gebouwde privébad in uw tuin of bij de buren. Deze bassins zijn vaak wat dieper zodat je er ook echt in kunt zwemmen, voor zwemles is de eerste start wat lastiger. Weer een slag groter vindt u bij de camping en andere vakantieverblijven. Deze bassins zijn vaak speels van vorm en de waterdiepte varieert sterk. Hierin kunt u een goede start maken. Maar let op! Alle hiervoor genoemde baden kunnen een gevaar opleveren als de rand te hoog is. Uw kind moet er wel gemakkelijk in en uit kunnen klimmen. Daarnaast ontbreekt meestal professioneel toezicht wat u dus zelf moet doen.
Het openbare zwembad biedt alle benodigde elementen. De waterdiepten zijn gevarieerd en de badranden zijn veilig. Daarnaast zijn ook vele faciliteiten rond het bassin beschikbaar. Maar bovenal kunt u er zeker van zijn dat de kwaliteit van het water goed is. En er is vakbekwaam toezicht. Alle Nederlandse zwembaden dienen zich te houden aan vele wetgevingen. Het opsommen van het gehele pakket wetgevingen zal ik u besparen en vat ik in de verdere tekst samen als zwembadwet. Iedere bezoeker dient zich aan de zwembadwet te houden. In de volgende paragraaf worden de regels en achtergrond hiervan uiteengezet.

Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga terug naar Veiligheid bij waterrecreatie en e-zwemles Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar Regelgeving in zwembaden Start e-zwemles

update: 11-09-2017