Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

Zwemlesverbod in zwembaden

Iedere ouder heeft de bevoegdheid en het recht om de eigen kinderen zwemles te geven. U dient zich wel te houden aan de zwembadwet. Ga terug (...)

In het openbare zwembad worden meestal zwemlessen verzorgd door beroepsinstructeurs die een arbeidsovereenkomst hebben met de exploitant. Sommige exploitanten van zwembaden proberen hun markt af te schermen door anderen te verbieden zwemles te verzorgen in hun accommodatie. Deze regelgeving is dan vooral bedoeld voor gesubsidieerde zwemverenigingen die gebruik maken van het zwembad. Daarnaast komt het voor dat particulieren, lees zwemscholen, op professionele wijze tegen betaling zwemles willen geven. De laatste jaren is dit beleid aan verandering onderhevig als gevolg van de wetgeving en afspraken tussen de zwembonden en exploitanten.
Iedere ouder heeft de bevoegdheid en het recht om de eigen kinderen zwemles te geven. De voorgaande regelgeving is dus niet voor u van toepassing. Wel dient u zich te houden aan de zwembadwet zoals eerder beschreven. Lesgeven in het bassin tot 140 centimeter diepte is dus zonder meer mogelijk. Lesgeven in het diepe bassin mag alleen na verkregen toestemming van de toezichthouder. Na het lezen van het boek e-zwemles zal blijken dat pas het laatste stukje van het opleidingstraject in diep water zal moeten gebeuren. Het vereiste zwemniveau is dan al zo ver gevorderd dat de toezichthouder meestal onder voorwaarden zal instemmen.
In openbare zwembaden gelden strikte normen voor de te dragen badkleding. De kwaliteit van het zwemwater dient volgens de zwembadwet te voldoen aan strenge normen. De aanwezigheid van een vastgestelde hoeveelheid chloor is er één van. Chloor reageert met alle soorten vervuiling waaronder restanten wasmiddel en wasverzachter die in de vezels van badkleding achterblijven na de wasbeurt in de wasmachine. De vervuiling onder schoenzolen die op straat worden gedragen, reageert nog heftiger. Bij de chemische reactie tussen chloor en vuil in het badwater ontstaat een gas dat we herkennen als de beruchte zwembadlucht. Om deze gasvorming tot een minimum te beperken stellen de zwembaden strenge regels aan de badkleding. Die gaan soms zover dat het dragen van zogeheten bermudazwembroeken en hoofddoekjes worden verboden. Het is dus niet vanzelfsprekend dat u uw kind met kleding anders dan een zwembroek of badpak in het bad mag laten zwemmen. Informeer dus naar de geldende regels en overleg dus vooraf met de toezichthouder of het mogelijk is. Indien u een speciale kledingset samenstelt en deze niet wast in de machine maar uitspoelt met schoon leidingwater zal het zwembad sneller instemmen met uw verzoek om gekleed oefenen toe te staan.
Het komt dus helaas nog steeds voor dat het commerciële belang van de exploitant prevaleert ten opzichte van het belang van het kind dat nog moet leren zwemmen. Dit fenomeen is in strijd met de geldende wetgeving en regelgeving van de Nederlandse Mededingingsautoriteit en zonder meer aanvechtbaar. De auteur en initiator van e-zwemles is juridisch deskundig op dit terrein en zal u zeker bijstaan in geval van botsende belangen.

Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga terug naar Regelgeving in zwembaden Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar Zwemdiploma ABC Start e-zwemles

update: 11-09-2017