Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

e-zwemles 7

Leerdoelen les 7:
Zwemmen met de rugcrawl armbeweging
Zelfstandig uit het water klimmen
Ga terug (...)

Uw kind beheerst de volgende leerdoelen:
Van staan in het water komen tot drijven op de buik
Van drijven op de buik komen tot staan
Voorwaarts vallen met afzet van de bodem en komen tot gestrekt drijven
Het gezicht 5 tellen in het water doen
Van staan in het water komen tot drijven op de rug en weer gaan staan met de hurkhouding
Voorwaarts afzetten en 5 tellen op de buik drijven
Van buikligging naar rugligging draaien met de schroefbeweging
Van rugligging naar buikligging draaien met de schroefbeweging
Zwemmen met de borstcrawl armbeweging
Zwemmen met de rugcrawl beenbeweging
Springen van de kant in het water met armvleugeltjes
Springen van de kant in het water zonder drijfmiddelen

Huiswerk:
Herhaal het huiswerk van les 1

Uw zevende les in de praktijk:
Zoals gebruikelijk starten we met vijf minuten herhalen van de voorgaande lesstof. Doe uw kind wel de vleugeltjes om, pas in het laatste deel van deze les proberen we het weer even zonder drijfmiddel. Start met vijf tellen borstcrawlen en wissel dit af met vijf tellen trappelen op de rug. Voeg na enkele minuten een paar keer springen van de rand toe. Help hierbij met uw wijsvingers als ondersteuning.

Het eerste leerdoel voor vandaag is het toevoegen van de rugcrawl armbeweging. Lees eerst het hoofdstuk “zwemtechniek – rugcrawl” nog eens door. Meestal volstaat het voordoen in deze fase. De draaibeweging met de armen is al aangeleerd dus zal dezelfde beweging op de rug weinig moeite kosten. Wel gebeurt het soms dat de armen verkeert om worden gedraaid, dus zoals bij de borstcrawl. Pak in dat geval de handen vast en help een stukje mee door te draaien in de juiste richting. Omdat uw kind vleugeltje aan de armen heeft zullen de armen niet gemakkelijk onder water kunnen worden geduwd. Het lichaam zal van links naar rechts gaan rollen bij het maken van de armbeweging. Dat is niet erg. Zodra de beweging wordt begrepen voegen we de beenslag toe. En zie hier, de beginnerrugcrawl (…) Gooi het tempo er weer in en wissel de borstcrawl met de rugcrawl af. Voeg daar het gehurkt draaien van buik naar rug en viceversa en ook de schroef van buik naar rug en viceversa aan toe.

Het tweede leerdoel is het zelfstandig uit het water klimmen. Dat mag in het begin via het trapje. Maar sta dit alleen toe indien de badrand erg hoog is. Het uit het water klimmen zonder hulp is een exameneis van het Zwem-ABC. Dus heeft het de voorkeur al in het begin de juiste uitgangspunten in de lessen toe te passen. Help dus bij voorkeur uw kind tegen de hoge badrand op en beschouw het trapje als een extraatje voor het geval uw kind erg moe is.

De laatste tien minuten doen we de armvleugeltjes weer af. Eerst voorover vallen en vijf tellen drijven. Vervolgens op de kant klimmen, springen en direct aansluitend vijf tellen borstcrawlen. Deze combinatie van klimmen, springen en direct vijf tellen zwemmen zijn een hoofddoel van de eerste tien zwemlessen op zich. Het waarom ziet u later. Oefen er dus veel op tot uw kind aangeeft te willen stoppen.

Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar les 6 Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar les 8 Controleer het resultaat van les 7

update: 11-09-2017