Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

e-zwemles 31

Leerdoelen les 31:
Oefenen het gehele examenprogramma voor het zwemdiploma A van het Zwem-ABC
Ga terug (...)

Uw kind beheerst de volgende leerdoelen:
De basisvaardigheden voor het diploma Zwem-ABC worden beheerst.
Correct 3 tellen uitdrijven bij het zwemmen van schoolslag en rugslag.
25 meter zwemmen zonder drijfmiddel in het wedstrijdbad.
Tien minuten zwemmen met drijfmiddel in diep water
3 meter onderwater zwemmen in het wedstrijdbad
Drijven op de rug zonder drijfmiddel in het wedstrijdbad
10 maal 10 meter zwemmen zonder drijfmiddel
2 maal 25 meter zwemmen in het wedstrijdbad
Correcte beenslag zwemmen met de flexibeam of lesgordel
Een baan schoolslag en een baan rugslag zwemmen in het wedstrijdbad zonder drijfmiddel
10 maal schoolbeenslag met flexibeam en 10 maal rugslag zonder drijfmiddel zonder onderbreking
2 maal 25 meter schoolslag zonder drijfmiddel en 2 maal rugslag zonder drijfmiddel

Uw éénendertigste les in de praktijk:
Vanaf nu gaan we de hele les in het wedstrijdbad zwemmen. Dus zonder drijfmiddelen! De schoolslag wordt dus gezwommen met armen en benen. Deze en de volgende 4 lessen zijn identiek. Alle examenonderdelen worden uitgevoerd. De volgorde is niet belangrijk. Dus, 2 banen schoolslag en twee banen rugslag. Aansluitend oefent u de 5 meter borstcrawl en 5 meter rugcrawl. Ter afsluiting oefent u 5 maal achter elkaar de 3 meter onderwater zwemmen waarbij uw kind onder uw uitgestoken been moet doorzwemmen.
Kijk nu nog eens goed naar de eisen van het diploma A. Alle onderdelen worden al wel beheerst door uw kind maar zijn nog niet geoefend volgens de examenregels. En dat gaan wij nu toevoegen. Het tien tellen drijven op de rug is al vele malen geoefend en vormt dus geen probleem. Tijdens het borstcrawl zwemmen trainde uw kind 10 tellen zonder te stoppen. De vijf tellen drijven op de buik is dus gemakkelijk. Het maken van een schroef van buik naar rug en terug wordt goed beheerst. Alleen het watertrappen en gekleed zwemmen dienen nog te worden geoefend.

Het watertrappen dient u eerst zelf goed te begrijpen. De naam is eigenlijk onjuist. Het doel is op dezelfde plaats blijven met het hoofd boven water gedurende 60 seconden. Trappelen met de benen is absoluut niet de bedoeling. Maar ook het onafgebroken maken van beenslagen is niet nodig. Sterker nog, het is overbodig. Uw kind heeft geleerd 10 tellen met ingehouden adem te drijven op de buik en op de rug. Het is dus ook mogelijk om tien tellen met ingehouden adem te staan in het water. Pas bij het inhalen van een nieuwe teug lucht is even een beenstuwing nodig om boven te blijven. Oefen dit eerste zelf zodat u aanvoelt en begrijpt wat uw kind straks moet gaan doen. Houd uw adem in en ga staan in het water. Indien u het hoofd rechtop houdt zal uw lichaam waarschijnlijk tot aan de neus in het water zakken. Indien u nu uw hoofd in de nek buigt en omhoog kijkt zal uw lichaam iets omhoog komen waarbij uw gezicht volledig boven water blijft. Dit is de juiste uitgangshouding. Met de armen kunt u langzaam heen en weer roeien om het evenwicht te bewaren en verticaal te blijven. Het vingers boven water steken zoals u dat misschien vroeger hebt geleerd is geen onderdeel van het Zwem-ABC. Doe nu na tien tellen staand drijven een beenslag en haal tegelijk adem. Vervolgens weer tien tellen staand drijven. Op deze wijze zijn de 60 seconden zo voorbij. Ga dit met uw kind oefenen. Zodra het trucje wordt beheerst geeft u aan dat langzaam met de benen zwemmen en met de armen roeien tijdens het watertrappen best mag maar niet hoeft. Uw kind zal het spelletje snel doorhebben en voldoet hiermee aan de exameneis.

Het gekleed zwemmen lijkt moeilijk maar is het absoluut niet. De kleding voelt vreemd aan maar heeft nauwelijks invloed op het zwemmen. De schoenen zullen eveneens vreemd aanvoelen bij het zwemmen. Hooguit zal de beenslag ietsje trager verlopen omdat een schoen iets meer weerstand geeft in het water. Kies wel de juiste schoen. De open plastic sandaal, ook wel zwemschoenen genoemd, is juist ongeschikt. Omdat de pasvorm meestal onnauwkeurig is zal de schoen om de voet bewegen en dat zwemt niet prettig. Om te voorkomen dat ze van de voet schieten dienen ze strak te worden aangetrokken en dat doet pijn. Ook gaat het water door de sandaal heen. Ik adviseer u dus deze ondingen fijn in de winkel te laten liggen. De sportschoen is ideaal. Uw kind zal deze schoenen in de praktijk ook echt dragen in tegenstelling tot die plastic sandaaltjes. Door de goede pasvorm zwabberen deze schoenen niet aan de voeten. En ze zijn heus niet zwaar. Integendeel, de zolen van de sportschoenen zijn meestal voorzien van luchtkussens die fungeren als schokdemper. Daarom zinken de meeste merken niet als ze in het water vallen.

De zwembadexploitant vindt het zwemmen met kleding en schonen niet leuk. Dit heeft een technische reden. Kleding wordt gewassen waardoor resten wasmiddel in de vezels achterblijven. Ook wordt nog wel eens wasverzachter toegepast die in de kleding achterblijft. Beide middelen reageren met het chloor in het badwater. Hierdoor ontstaat de beruchte chloorlucht en dat is niet wenselijk. Schoenen vormen ook een vervuilingsbron voor het badwater indien ze op straat worden gebruikt. Kies dus voor uw zwemles een setje kleding en spoel deze goed uit in schoon leidingwater. Indien de sportschoenen van uw kind vies zijn door buitengebruik kunt u ze gewoon mee wassen in de machine met de bonte was. Daarna spoelt u ze ook goed na met schoon leidingwater. Indien u deze kledingset vooraf aan de toezichthouder laat zien en uitlegt hoe u het voorgaande advies hebt opgevolgd zal een bezwaar hoogstwaarschijnlijk achterwege blijven.

Voor het examen dient uw kind gekleed 15 seconden te watertrappen en aansluitend een halve baan schoolslag en een halve baan rugslag te zwemmen waarbij de overgang met een schroef moet worden uitgevoerd. Dit is voor uw kind met het huidige vaardigheidsniveau zeer goed uitvoerbaar.

Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga terug naar e-zwemles 31-30 Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar les 32 Controleer het resultaat van les 31

update: 11-09-2017