Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

e-zwemles 28

Leerdoelen les 28:
10 maal 10 meter zwemmen zonder drijfmiddel
2 maal 25 meter zwemmen in het wedstrijdbad
Ga terug (...)

Uw kind beheerst de volgende leerdoelen:
De basisvaardigheden voor het diploma Zwem-ABC worden beheerst.
Correct 3 tellen uitdrijven bij het zwemmen van schoolslag en rugslag.
25 meter zwemmen zonder drijfmiddel in het wedstrijdbad.
Tien minuten zwemmen met drijfmiddel in diep water
3 meter onderwater zwemmen in het wedstrijdbad
Drijven op de rug zonder drijfmiddel in het wedstrijdbad

Uw achtentwintigste les in de praktijk:
De vorige les 26 en 27 hadden als centraal doel het zwemmen van een afstand schoolslag met behulp van de lesgordel. Het eerste leerdoel voor vandaag is het zwemmen van een redelijke afstand zonder lesgordel. Dit gaan we doen in het instructiebad. Laat uw kind heen zwemmen met de rugslag waarbij u let op het correct uitdrijven en terug zwemmen met de schoolslag waarbij u let op het uitstrekmoment. Geef vooraf duidelijk aan hoeveel baantjes uw kind moet zwemmen. Herhaal deze doelstelling ook tussentijds enkele keren, goed zo!, nu nog 6 baantjes, nu nog 4 baantjes, etc.
Uitgangspunt is dat we nu ieder les 100 meter gaan zwemmen zonder onderbreking. In een tien meter breed instructiebad zwemmen we dus 10 baantjes, in een bassin van 15 meter breed 7 baantjes en in een bassin van 20 meter breed 4 baantjes. U start hier direct mee zonder opwarmen, dus binnenkomen, springen en direct zwemmen. Als beloning ronden we af met 5 minuten spelen waarbij alle andere onderdelen passeren. En dat mag best in het ondiepe gedeelte waar uw kind kan staan.

Het tweede leerdoel voor vandaag is het zwemmen van twee banen in het wedstrijdbad. U weet nu dat eerst toestemming moet worden gevraagd bij de toezichthouder en u dat u moet afmelden bij vertrek uit het wedstrijdbassin. In de volgende lessen geef ik dit niet meer aan. Laat uw kind de ruimte om te kiezen welke zwemslag leuk is. Schoolslag of rugslag, het maakt niet uit, zolang uw kind maar 50 meter zonder rustmoment zwemt, is het goed. Let wel op de uitdrijf en –strekmomenten. We ronden af in het wedstrijdbassin met een aantal keren springen en een stukje onder water zwemmen. Onder uw arm door of tussen uw benen door. Drie meter is voldoende dus overdrijf het niet. Laat uw kind nu tussentijds via de badrand uit het water klimmen en niet via het trapje. Let op: ik gaf al eerder aan dat een zogenaamde overloopgoot in de badwand of een grijpstang een gevaar meebrengt. Het been van uw kind kan er in blijven steken en kan breken indien het terugvalt in het water. Blijf er dus naast staan in het bassin en geef hooguit een helpende hand door onder de billen tijdens het klimmen mee te duwen indien nodig. Pak nooit de armen vast maar altijd de benen vast indien het even niet lukt. De armen van uw kind moeten vrij blijven om iets vast te pakken indien nodig.
We ronden deze les af in het ondiepe gedeelte van het instructiebad met drie keer 10 meter borstcrawl en drie keer 10 meter rugcrawl zonder drijfmiddelen. En daarna gezellig spelen want het was best zwaar vandaag. Alles ging immers zonder lesgordel (…).

Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar les 27 Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar les 29 Controleer het resultaat van les 28

update: 11-09-2017