Logo

ZwemConsult

e-zwemles Online Zwemschool

e-zwemles 18

Leerdoelen les 18:
Schoolslag en rugslag zwemmen met een juiste stand van de voeten
Drie meter onder water zwemmen
Ga terug (...)

Uw kind beheerst de volgende leerdoelen:
Volledig watervrij
Basis schoolslag armbeweging
Basis van de rugslag beenbeweging
Redelijke schoolslag armbeweging
Redelijke rugslag beenbeweging
Zwemmen op de buik zonder armvleugeltjes
Onder water gaan
Overbruggen van een redelijke afstand
Rugzwemmen zonder stoppen over een redelijke afstand
Strekken tijdens de schoolslag
Strekken tijdens de rugslag
Schoolslag en rugslag met drie tellen uitrekken
Springen in diep water zonder drijfmiddelen
Ringen opduiken en een stukje onderwaterzwemmen
Ring opduiken in 140 centimeter diep water

Zwemles 16 tot en met 20 hebben hetzelfde kerndoel. Het oefenen van de schoolslag en rugslag met drie tellen uitrekken staan centraal. Dit lesdoel neemt minimaal twintig minuten lestijd per zwemles in beslag. Naarmate de oefening beter wordt beheerst verwisselt u de armvleugeltjes voor de flexibeam. Dit zal bij de rugslag sneller van toepassing zijn dan bij de schoolslag. Dit is een saai maar noodzakelijk onderdeel. Om dit monotone oefenen te doorbreken voegen we iedere les een afwisselend leerdoel toe. Maar dit is dus niet de hoofddoelstelling.

Huiswerk:
Oefen het 10 tellen adem inhouden regelmatig een aantal keren achtereen.

Uw achttiende les in de praktijk:
In les 15 werd vermeld dat de juiste voetenstand in deze zwemles 18 zou worden toegevoegd. Dit is dus het eerste leerdoel voor vandaag. U weet ondertussen hoe u tijdens het zwemmen de voeten van uw kind moet vastpakken voor het corrigeren. Dat doet u dan ook incidenteel tijdens het 10 minuten zwemmen op de buik. Maar vooral bij het rugzwemmen heeft u nu de kans om de voeten in de juiste stand te helpen. Tijdens het buigen (voeten naar de billen) moeten de spiertjes op de wreef worden gespannen. En laat deze positie van de voeten ook zo tijdens het drie tellen uitdrijven. Dit is weliswaar niet correct maar corrigeert zich vanzelf na verloop van tijd. Door deze voetenstand zal uw kind het water tegen de voetzolen voelen bij het omhalen van de benen naar de gestrekte uitgangspositie. De voetzool duwt dus als het ware tegen het water. Pas veel later op niveau voor het deel C is het strekken van de voeten tijdens het uitdrijven gewenst. Maar het is geen eis voor het Zwem-ABC!

Het tweede leerdoel voor vandaag werd aan het einde van les 17 al even aangetipt. Tot nu toe heeft uw kind vele malen gedurende tien tellen met het gezicht in het water gezwommen. Bij het duikring pakken ging het ook al wat dieper. Aan het einde van de vorige les doken we maximaal drie keer in 140 centimeter waterdiepte naar een duikring. Waarschijnlijk lukte dit niet goed maar het ging om het gevoel en de beleving voor uw kind. Nu gaan we serieus onder water zwemmen. We starten in ondiep water. Ga met uw benen in spreidstand staan en nodig uw kind uit om er tussen door te zwemmen. Na enkele pogingen zoekt u borstdiep water op voor uw kind. U zal nu tot ongeveer de navel in het water staan. Nodig uw kind uit het spelletje nogmaals te proberen. Zodra het voorover duikt helpt u door uw handen ter hoogte van de oksels, op de rug van uw kind te plaatsen en mee te duwen.

Even een serieuze tip voor de vaders en andere lesgevers van het mannelijke geslacht. De meeste kinderen hebben in het begin de neiging om schuin voorwaarts te kijken. En het voorhoofd van uw kind is harder dan uw edele delen. Dus duw uw kind tijdig en voldoende diep naar beneden en achterwaarts tussen uw benen door. Vervolgens komen de hielen er ook nog langs. Dus zodra u de oksels van uw kind loslaat vouwt u de handen direct om de gevoelige plaats ter voorkoming van een langdurige altstem.

Zodra deze oefening lukt, voert u de afstand op. Laat uw kind bij de badrand starten zodat het tegen de muur kan afzetten met de voeten. Ga in het begin twee meter van de muur staan en voer deze afstand langzaam op naar drie meter. Dit is de officiële afstand voor het zwemmen door het rode duikscherm voor het diploma A.
Vergeet tijdens de afronding van deze les vooral niet de borstcrawl en rugcrawl te laten zwemmen.

Ga terug naar de homepage van e-zwemles Ga naar les 17 Ga naar de bovenzijde van deze pagina Ga naar les 19 Controleer het resultaat van les 18

update: 11-09-2017